Wat is EFT

Emotional Freedom Techniques (EFT), ook tikken of tappen genoemd, is een zachte techniek voor het verlichten van stress en emotionele en fysieke klachten. Het is gebaseerd op principes van de traditionele Chinese geneeskunst en moderne westerse psychologie. De basis bestaat uit met de hand tikken op bepaalde punten op je lichaam terwijl je focust op een aspect van een klacht of probleem. Het tikken en gelijktijdig focussen maakt blokkades in je energetisch systeem vrij. Negatieve emoties nemen af, je bent minder snel geïrriteerd. Je voelt je gehoord en gezien, je voelt geen schuld of schaamte meer. Kortom, je voelt je steeds vrijer.

Klachten begeleid aanpakken

EFT is op zichzelf geen therapie, het kan wel therapeutisch gebruikt worden. Als behandelaar begeleid ik je bij het aanpakken van klachten en problemen waarbij je in je leven in vastloopt. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, chronische pijnen, spijsverteringsklachten, slecht slapen of intoleranties. Je meest prangende vraag behandelen we als eerste en vaak verminderen klachten na enkele sessies. Je ervaart meer energie en je gaat gemakkelijker mee in de flow van het leven. Indien je wenst gaan we daarna verder met het ruimen van wat je door de jaren heen, al dan niet bewust, emotioneel hebt opgestapeld en met je meedraagt. Het ritme en aantal keren dat we samen werken bepaal je zelf. Heb je geen duidelijke vraag of klacht, dan klaren we dit samen uit.

Resultaten onderzocht

EFT is de meest gekende Tappingtechniek wereldwijd. Tappen heeft een meetbaar effect op je lichaam en emoties. Studies tonen aan dat tikken de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, in je lichaam vermindert. EFT is veilig en effectief en geeft snelle én blijvende verbetering. Tappen heeft vaak verrassende resultaten zoals bijvoorbeeld bij EFT-programma’s voor kindsoldaten en oorlogsveteranen, in scholen en in kankerklinieken. Nog steeds ontdekken wetenschappers nieuwe mogelijkheden om de techniek in te zetten en omschrijven ze buitengewone resultaten die EFT kan teweegbrengen.

Meer info vind je bij the science behind tapping’, en in de video hieronder:

Jessica Ortner, medeoprichter en bezieler van The Tapping Solution, vertelt in bovenstaand filmpje over de tikpunten en hoe je EFT bij jezelf kunt toepassen.